Svante Weyler har starka åsikter om både DR Kongo och Republiken Kongo. Tankar från resor i Republiken Kongo har han luftat i en bok, som tyvärr känns mer än lovligt kolonial. Läs Alejandro Leiva Wengers med rätta upprörda recension här. Jag har dock inte mycket att invända mot Weylers recension i dagens Expressen av Larry Devlins självbiografi Chief of Station. Larry Devlin var CIA:s man i DR Kongo under de omtumlande åren 1960-67. Boken tycks bara besanna de värsta fördomar man kan tänkas ha om logiken hos en grå eminens vid ett av kalla krigets vidriga frontavsnitt.
En kritisk kommentar till Weyler kostar jag på mig, och den rör som ofta i den nykoloniala världsbilden hans språkbruk. Han talar om dagens "nya Larry Devlinar som brutalt och med extremt korta politiska perspektiv blandar sig i politiken runt om i tredje världen". Man kan med rätta oroa sig för Devlinar, men vad betyder "tredje världen" idag? Det är ett helt förlegat uttryck utan socioekonomisk relevans som bara bidrar till en vi-och-de-uppdelning under USA:s och (Väst)europas överhöghet. Bort det. Men boken verkar som sagt äcklande lärorik.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Betyder det att man ändå kan läsa boken med behållning? Lite "Confessions of an economic hit man" med den skillnaden att John Perkins deserterade och sällade sig till de snälla?
Kände att jag blev lite sugen.
Vet inte så mycket om DRC utöver konfliktrelaterade grejer. Även om jag förstår att man kan behöva en motpol utöver den jag tror att jag redan har inom mig.
Och en sak vet jag om DSC- de gör grym musik - General Defao!!!
Den beskrivs ju som en "pojkbok" men jag hoppas den innehåller både inblickar i ett stympat psyke och kanske en o annan historisk detalj som kompletterar bilden.
Musiken har alltid stått högt i kurs i DRK, inte minst hos diktatorn Mobutu, han sponsrade popstars som skrev låtar till hans ära. Nu sjunger folk om demokrati och frihet istället. Politik överallt, hu!
För den som bekvämt vill ha en inblick i den förre CIA-chefens bok och mordet på Patrice Lumumba 1960 kan jag upplysa att det finns en resumé i tidskriften "New African", nr 461 (April 2007). Bör finnas på ditt närmaste bibliotek om dom har skött sitt uppdrag.
Anders Kjellgren, Spånga
Tack för tipset, det ska kollas.
Skicka en kommentar