1 juni 2007

Ligger Kina i Afrika i Göteborg?

Ja, åtminstone på Bok- och Biblioteksmässan den 27-30 september 2007, vars program just har landat i sin tryckta form.
Kinesiska företags verksamhet och investeringar i Afrika växer explosionsartat. Hur, varför och vad det kan få för effekter kommer att diskuteras på ett seminarium på torsdagen med Fantu Cheru, forskningschef på Nordiska Afrikainstitutet, Börje Ljunggren, diplomat och f d svensk ambassadör i Kina, samt Carin Norberg, direktör på Nordiska Afrikainstitutet.
Det senaste mötet för Afrikanska utvecklingsbanken ägde rum i Kina, och Kina planerar fortsatt mycket stora investeringar i Afrika de närmaste åren. Att Kina är intresserat av Afrika är en sak, men nu har även afrikanska politiker och ekonomer börjat snegla på Kinas väg från fattigdom till rövarkapitalism som en förebild och inspirationskälla.
Om Kina ska bli förebilden för Afrikanska politiker som vill ta sig ur sin förtvivlade ekonomiska situation kommer det förmodligen få effekter inom områden som statlig styrning av näringslivet, tullar, arbetsmiljölagstiftning, fackföreningar, fördelningspolitik och mycket annat.
En lite privat teori som jag gärna skulle få underbyggd eller torpederad är att Kina har lättare att göra affärer i Afrika bl.a. på grund av att de kan se nyktrare på den politiska och ekonomiska situationen idag, eftersom de inte har samma sörja av kolonialt förflutet och mörkrets-hjärta-mytologi som skymmer sikten. (Naturligtvis har det ju även att göra med att de är kåtare på råvaror, och kanske också att de inte har något civilsamhälle i hemlandet som kan sätta käppar i hjulet för otrevliga affärsmetoder.)
Nu hittade jag ett till intressant Afrikaseminarium, men det skriver jag om senare, nu ska jag iväg och fotografera en utställning på Hedengrens.

Uppdatering: Här finns en liten skrift i ämnet att ladda hem som pdf.

Inga kommentarer: