22 juni 2007

Religiösa terrornätverk

Den religiösa intoleransen, fundamentalismen och terrorismen är stark även på sina ställen i DR Kongo. Landet har en lång tradition av Hamas-liknande rörelser som verkar för att störta regimen under täckmantel av att "rädda civilbefolkningen" eller "driva skolor och sjukvård". Dessa rörelser har historiskt ofta fått stöd från sekter i sina religiöst homogena hemländer. Till de mest aktiva hör Pingströrelsen, Missionskyrkor och andra kristna från Sverige, USA och andra kristna länder. Simon Kimbangu, en inhemsk demagog, startade 1921 en rörelse som destabiliserade landet och fick många efterföljare. Än i dag bekänner sig 10% av Kongos befolkning till denna vidskepliga sekt.
Men kristenhetens framfart stannar inte där. Idag opererar minst två välkända kristna terrorister i Kongo, "rebelledaren" Laurent Nkunda och Joseph Kony, ledare för terrororganisationen Lords Resistance Army. Båda är rättrogna kristna och anser att de har Gud på sin sida. Nkunda hetsar sina soldater i Kristus namn och Kony vill med sin organisation bygga upp en stat där lagstiftningen strikt ska utgå från de så kallade "tio budorden" eller "dekalogen". Budorden omtalas i den kristna bibeln som givna av Gud till en av kristenhetens första despotiska ledare.
Både Nkunda och Kony har anklagats för att tidigare haft ekonomiska kopplingar till USA, även om detta inte kunnat bevisas till fullo.

1 kommentar:

kyrksyster sa...

Ja, inte kan man applådera sekter av det slaget...