6 juni 2007

Kretsloppstänkande


I ett pressmeddelande från polisen kan man läsa om några företagsamma personer i Tumba som har kommit på den listiga idén att exportera miljöfarligt avfall till ett ställe där ingen bryr sig om att det hamnar, nämligen Kongo. Om det rör sig om DR Kongo (Kinshasa) eller Republiken Kongo (Brazzaville) förtäljer inte pressmeddelandet. Men det kanske inte gör något, det är ju inte större skillnad mellan de två Kongo än mellan Nord- och Sydkorea.
Som exempel på dumpat avfall nämns kylskåp, motorer, kompressorer och datorer. Naturligtvis är det vidrigt att de rika dumpar sin skit på de fattiga. I det här fallet undrar jag dock lite över vad som hänt med avfallet när det väl kommit till Kongo. Har det bara slängts i en sjö för att rosta sönder, eller är det så att det sålts till personer som på olika sätt har användning för dessa apparater, som ju verkligen behövs i uppbyggnaden av ett trasigt land? Formuleringen i Metro att avfallet sålts vidare kan kanske tolkas så.
Ironiskt i sammanhanget är att DR Kongo är storleverantör av flera metaller som används framförallt i elektronikindustrin. Nu återvänder råvarorna tillbaka till fosterjorden i förädlad form.

Inga kommentarer: