15 juni 2007

Achille å ja

I senaste numret av den bångspretiga tidskriften Kulturen recenserar jag Åke Kilanders "Vietnam var nära". Recensionen finns inte på nätet, så läs istället Peter Fröberg Idlings recension i DN eller Kim Salomons dito i SvD. Själv tyckte jag att det var en bitvis intressant bok om en unik rörelse, men fullständigt okritisk, ansträngande nostalgisk och med en trött gammal -68 syn på världen med vidhängande retorik som gör det omöjligt att riktigt lita på författaren.
Glad blev jag dock över att i och med detta få lufta mina tankar i samma publikation, och samma nummer, som min idol Achille Mbembe. Denne egensinnige samhällsteoretiker är med och driver WISER-institutet (deras hemsida lite kajko just nu), som postkolonialt queerar främst södra Afrika på sitt eget lilla vis. Mbembes bidrag i Kulturen tycker jag kanske inte hör till hans bästa texter; ibland bärs han bort lite för långt av något nytt begrepp han hittat på. För att se Mbembe i sitt esse, läs gärna texten "Utanför världen", publicerad i den eminenta tidskriften Glänta 2005:3, eller boken där den ingår "On the Postcolony".

3 kommentarer:

Karin sa...

Visst skulle väl du åka till DRC? När bär det av?

Harald H. sa...

Oui, i slutet på januari. Preliminärt itinerarium Kinshasa - Kisangani - Kananga - Mbuji-Mayi - Lubumbashi. Hem igen via Dar Es Salam i Tanzania i slutet av juni. Vill du hänga på?

Karin sa...

Ja för fan! Då får man ju chans att fräscha upp både franskan och swahilin:-)

Si mbaya!