29 juni 2007

Osorterat

En liten uppsamling, eftersom inget bloggats de senaste dagarna:

Kinshasatidningen Le Phare (regeringstrogen om jag är rätt informerad) skriver att Nokia öppnar kontor i Kinshasa. Telecom kommer ju starkt i DR Kongo, och förmodligen kommer vi även här att se en utveckling av de tjänster som kan göras via mobilen. Förutom att ladda ner låtar och annat ploj är finansiella tjänster via mobilen en stor grej. Det handlar bland främst om överföringar mellan privatpersoner och mikrokrediter. Viktigt i ett land med urusla strukturer på det finansiella området.

Reuters (via MONUC) meddelar att man börjat rensa upp i den informella sektorn av gruvbrytningen i Katanga genom att utvisa och avhysa människor från området. Man vill stabilisera och öppna upp för utländska investerare. Formaliseringen ska hindra smugglingen och utnyttjandet av slaveriliknande arbetsformer. Jag har ingen information om hur det har gått till rent praktiskt i detta fall, men man får hoppas att det inte alls liknar det som Arne Jernelöv beskriver i sin bok Guldgrävare. Där handlar det i några kapitel om Tanzania, och Jernelöv beskriver bland annat hur olagliga inmutare, investeringssugna regeringar och multinationella gruvbolag samverkar för att utveckla gruvindustrin. De drar sig inte för att begrava de informella arbetarnas lik, helt informellt, i gruvhålorna de själva grävt. Och att åtminstone utlänningarna står höjda över varje misstanke framkommer med önskvärd tydlighet av ett intressant frikännande av Anvil Minings funktionärer i Katanga, som DN skriver om här.

Pierre Schorie skriver om Zarembas Kosovoartiklar i DN. Jag har aldrig tyckt att han är läsvärd, än mindre så när han inte har några formella uppdrag, utan zoomade bara in på vad han skriver om DR Kongo. Han skriver att Sveriges FN-trupp i DR Kongo 2003 och Liberia 2006 "blev uppmärksammade och uppskattade för sin effektivitet. Det gav Sverige stor goodwill i Afrika och i FN." Ständigt detta slarviga användande av "Afrika". Han borde veta, och vet säkert, att president Mugabe, en egyptisk bonde och en lokal NGO i Liberia har helt olika uppfattningar om Sveriges insatser i FN:s regi. Ändå gömmer han sig bakom denna generalisering. Zaremba må vara tendentiös i sina betraktelser, men han väjer åtminstone inte för att komplicera saker genom att se både till det stora och det lilla, skilja på officiella deklarationen och stämningen på marken.

I följetongen tveksamma listor kan meddelas att DR Kongo hamnat på en vanhedrande fjärde plats bland länder där pressfriheten försämrats, enligt CPJ. För att se vad som ligger bakom utnämningen, läs (och skicka) CPJ:s protestbrev, som samtidigt är en god sammanställning över de värsta överträdelserna.

Den amerikanska underrättelsetjänsten har släppt material som bevisar att de haft planer på att låta mörda Patrice Lumumba 1960 skriver SvD. Knappast någon nyhet, det har påtalats och bevisats, med dokument och allt, av Ludo De Witte i The Assassination of Lumumba (2002, originalet publicerat 2001). Dessutom skryter ju CIA:s "Chief of Station" med det i den här boken.

Sist men inte minst kan jag inte låta bli att tipsa om den tjusiga OS-bilden på Reporters sans Frontières startsida.

1 kommentar:

Catti Ullström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.