20 juli 2007

Grattis Kinshasa (och Helena Rietz)


En ny ambassadör för Sverige till DR Kongo har utsetts. Hon heter Helena Rietz och kommer från en post som biträdande chef för Afrikaenheten på UD. Jag har inte hört talas om henne tidigare men en snabb googling ger vid handen att hon tidigare bland annat engagerat sig i Liberia.

Annars verkar hon ha hållit ganska låg profil, men det är väl kännetecknande för Sveriges Afrikapolitik i allmänhet, när det inte handlar om fredsbevarande trupper. Nu ska det dock bli ändring. För första gången på tio år förbereds en omformulering av Afrikapolitiken. På UD:s hemsida kan man ladda ner de fyra förberedande dokumenten Demography and the development potential of Sub-Saharan Africa, Re-thinking Africa, The African economy and its role in the world economy och Natural resources in Sub-saharan Africa: Assets and Vulnerabilities (länkar för nedladdning nederst i högerspalten. Länkar direkt till pdf-dokumenten: pdf1, pdf2, pdf3, pdf4).

Men inte nog med det, det finns även ett fritt diskussionsforum där dessa luntor kan diskuteras av vem som helst. Dels ett allmänt, dels separata för de olika delarna under länkarna ovan. Remissförfarande cyber-stylee! Mina kongocentriska inlägg på forumen kommer så snart jag har smält 200 sidor statistiska staplar och akademisk svengelska.

Inga kommentarer: