25 juli 2007

Frukostflingor

Samtidigt som FN:s förmåga att utreda sina egna brott ifrågasätts starkt av Human Rights Watch, kritiseras MONUC av One World för att inte heller göra det de har mandat att göra: skydda civilbefolkningen. Ett illustrativt vardagsexempel fångade min uppmärksamhet, kanske mer för vad den säger om vardagslivet i Nord Kivu än för vad den säger om MONUC:s insats, som jag har svårare att bedöma.

"In Masisi Territory, they [women and children] walk from the village of Buhabo to Masisi Center to sell their produce. On Tuesdays and Sundays, the market days, their biggest fear is encountering soldiers from the national army who attack and rob them. According to residents, sexual assault and rape is also common. While hiking this route, Refugees International met a group of women carrying heavy loads who asked about soldiers on the path. When told that four soldiers were coming their way, the women quickly decided to take an alternate path to the market, adding an hour to their route. There is a MONUC base close by, but MONUC soldiers do not patrol this road to the market."

Samtidigt har situationen i östra DR Kongo tagits upp i FN:s säkerhetsråd. En relation om detta, samt det officiella uttalandet, kan läsas exempelvis här.

Hanteringen av gruvnäringen och den pågående översynen av kontrakt har tagits upp på en konferens i Kinshasa, och det framgår av den här artikeln att senatorer och andra deltagare är missnöjda med det sätt som regeringen sköter gruvkontrakten. Le Potentiel utvecklar här. Appropå det så var det en nyhet för mig att det statliga gruvbolaget Gécamines tydligen sköts av de franska konsulterna Sofreco, tillsatta av Världsbanken. Det ska jag försöka se vidare på.

Det börjar röra på sig i processen i ICC mot den misstänkte krigsförbrytaren Thomas Lubanga. Nu vill den nya domaren i målet Adrian Fulford att delar av processen ska hållas i DR Kongo, för att föra den närmare de drabbade. Jag tycker idén är bra, även om jag tror att ett sådant arrangemang skulle kunna utnyttjas politiskt och på så sätt bli ett säkerhetsproblem. Det var IWPR som lyfte nyheten, men jag rekommenderar även att titta på Jurists kortfattade omnämnande. Tänk om alla nätpublikationer redigerades med så frikostiga hyperlänkar...

Och så ett vackert exempel på svensk "Afrika"- journalistik. E24, Svenska Dagbladets och Aftonbladets ekonomisajt, rapporterar att Exportrådet tittar på nya marknader. Bland dessa finns Kongo (vilket av dem avslöjas dock inte) och Burundi. Och denna artikel väljer man att illustrera med en bild från... ett flyktingläger! Och om det handlar om Tysklands handelsbalans så tar vi en bild från en knarkarkvart i Hamburg?

3 kommentarer:

Karin sa...

Jag tänkte inte ens på bildvalet när jag läste artikeln i Svd. Lät mig mest fascineras av valet av länder att pusha för... Fattas bara att Burma kommer med...

Anonym sa...

Jo, men en "textanalys", pekar ändå på en viss konsekvens i bildvalet:

Rubriken (som förvisso väl oftast sätts av någon annan än journalisten) är:

"Instabila (sic!) länder på Exportrådets lista"

och fetstilsingressen, som ju sammanfattar det hela lyder:

"Sverige fortsätter jaga nya exportmarknader. I höst kommer Exportrådet genom handelsdelegationer och seminarier lyfta fram länder som Pakistan, Burundi, Algeriet, Kongo och Mauretanien. Länder vars ekonomier växer men där det politiska läget är instabilt och riskerna stora."

Och här får man förstås välja vidare vinkling. "Ekonomierna växer" kan medföra en bild från ett industriföretag eller bankpalats, t.ex., medan "politiskt instabilt läge" talar för t.ex. - ett flyktingläger.

Hans

Catti Ullström sa...

Hans: Det var ju en väldigt välvillig, och kanske väl långsökt, tolkning...