När jag
tidigare skrev om bergsgorillornas öden konstaterade jag - efter att ha tagit del av rapporteringen - att förrövarna var rebeller, s

om använde nationalparken
Virunga som säker tillflykt undan
MONUC och
FARDC. Det kändes lite ologiskt att de skulle sätta igång att döda gorillor bara för att bli lämnade i fred. Via bloggen
Africa Science hittade jag
en artikel från
National Geographic som berättar lite mer om vad det är frågan om. Skogen i nationalparken används till träkolsframställning, vilket naturligtvis är olagligt. Turister, parkvakter och andra myndighetspersoner stör denna verksamhet, och entreprenörerna svarar med att slå till där det gör ondast: mot gorillorna.
Media gör med få undantag detta till en Disneykonflikt mellan onda jägare och goda beskyddare. Naturligtvis är det inte så enkelt. Nationalparkernas, i detta fall Virungas, historia

går tillbaka till kolonialtiden. De är anlagda av belgiska kolonisatörer. De som besöker dem idag är till större delen forskare eller turister, de senare gör dagsturer från
Uganda eller
Rwanda för att spendera en timme tillsammans med en grupp gorillor. Det man begär av lokalbefolkningen är att bry sig mer om kolonisatörernas gamla planer och utländska turister, än om sin egen överlevnad.
Träkolen är en av mycket få inkomstkällor de har. Man får inte förledas att tro att all skogsskövling sker med moderna maskiner av giriga multinationella jättar. Men det är naturligtvis svårare för
Greenpeace att hänga upp en spektakulär banderoll på en fattig familjs bostad i Virunga.
The Guardian skriver optimistiskt om hur ursprungsbefolkningar tar väl hand om sin skog och även får den lönsam. Det stämmer säkert i många fall, men det är inget som sker per automatik, särskilt inte i en region där man varje dag måste vara beredd att förlora allt, bokstavligen.
Ett sätt att kunna bibehålla nationalparken med både gorillor och träd vore kanske att bygga ut turismen, visa vad den kan inbringa i reda pengar och låta lokalbefolkningen få en större del av inkomsterna. Som jag har uppfattat läget nu är det främst guiderna från Uganda och Rwanda som lever av turismen. Detta dock sagt med reservation, det är svårt att hitta hårda fakta om saken.
Avslutnin

gsvis har
ABB fått en stororder på att uppgradera kraftledningen från
Inga till
Kolwesi (i
Katanga). Det var ABB (
ASEA, eller
Brown Boveri?) som ursprungligen byggde kraftledningen på 70-talet. Än i dag
skryter man med at

t det är världens längsta kraftledning. Obekräftade uppgifter säger även att företaget finns med i diskussionerna kring den stora utbyggnaden av Inga till världens största kraftverksdamm.
3 kommentarer:
Hej,
Jag heter Kristofer Andreasson och skrev för ett par år sedan en C-uppsats "Kongo - Kolonialism och kolonisatörer" på Lunds Universitet. Jag undrar om du har läst denna eller har intresse av att göra så.
mvh
Kristofer Andreasson
kristofer_andreasson@hotmail.com
Välskriven och intressant blogg. Jag kommer återkomma för att se om du skriver något mer, samt försöka gå igenom fler gamla poster på bloggen.
Jag dök på den av en slump via google, när jag sökte på Helena Rietz.
Vänliga hälsningar
Johan Karlbom (tidigare Johan Åsberg)
Tack för goda ord. Bloggen är väldigt nere just nu, men kommer att bli aktivare så snart jag kommer till ro i min nya (tillfälliga) bostad i Frankrike.
MVH
Harald
Skicka en kommentar